En de winnaar is…
EMMELOORD – De uitreiking van de 3FM Awards komt er weer aan. Op 15 april is het zover: dan worden de Awards uitgereikt in de Gashouder in Amsterdam. Deze avond staat in het teken van de beste Nederlandse muzikanten. Optredens zijn er van onder ander The Opposites, Alain Clark en Kane. Vorig jaar was Ilse de Lange de grote winnares en de vraag is natuurlijk: wie gaan er dit jaar met de prijzen naar huis? Jij kunt je stem laten horen. Wanneer je naar 3fm.nl gaat kun je stemmen op jouw favoriete artiest. Kun je er 15 aprilniet bij zijn, maar zou je dat wel willen? Geen paniek! Alles is live te volgen via Nederland 3, 3FM en 3fm.nl.
Esther van den Ouweland
Wethouder van der Est maakt Cito-toets
EMMELOORD- Na meer als een maand wachten is het spannende moment eindelijk aangebroken. De uitslag van 3 dagen ploeteren, de uitslag van de Cito-toets. De leerlingen uit groep 8 hebben hun score gekregen en nu is het tijd om de vervolgopleiding te kiezen. Maar hoe zouden we de Cito-toets een paar jaar later doen? Verleer je het hoofdrekenen door de rekenmachine en hoe zit het met de woordenschat? Wij hebben Meneer van der Est, de wethouder van onderwijs, gevraagd of hij de Cito-toets opnieuw zou willen maken. We hebben hem een reken en taal onderdeel voorgelegd. Ik heb deze onderdelen zelf ook gemaakt. Wie zou het beter doen, een 4e klasser of een wethouder? Nadat de onderdelen zijn gemaakt en nagekeken was het tijd voor de spannende uitslag. De wethouder en ik bleken allebei evenveel fouten te hebben gemaakt. De wethouder had 4 van de 20 vragen fout op taal en 1 van de 20 fout bij rekenen. Ik had 2 van de 20 vragen fout bij taal en 3 van de 20 bij rekenen. De fouten waren dus aardig verdeeld. Zou het verschil bij rekenen komen omdat ik op school veel met de rekenmachine werk en de wethouder niet? En je zou toch denken dat de wethouder meer van taal af weet. Al met al vond ik dit een verassende uitslag. Ik vraag mij af of ik de Cito-toets nu nog net zo goed kan maken als in groep 8. En jij?
Lois van der Molen
Eh, hoe schrijf je dat ook alweer?
EMMELOORD – Op maandag 15 maart werd de veertiende editie van het Emelwerda Dictee gehouden. Vijf van onze redactieleden, waaronder ikzelf, vertrokken die avond naar ’t Voorhuys om onze kennis van de Nederlandse taal te testen. Nadat iedereen de tien gedicteerde zinnen had opgeschreven en had ingeleverd was er de mogelijkheid om naar de lezing te gaan van de man die dit jaar het Boekenweekgeschenk verzorgde: Joost Zwagerman. Hij sprak over zijn bekendste boeken: Gimmick!, De buitenvrouw, Vals licht en het door hem geschreven Boekenweekgeschenk Duel. Na zijn lezing van ongeveer een uur waren de scores bekend. Zwagerman reikte vervolgens de prijzen uit. René Dijkgraaf eindigde als individuele winnaar op de eerste plaats met nul fouten en mocht een wisseltrofee en een boekenbon in ontvangst nemen. Teamwinnaar werd Team Hoekstra Uitgeverij en ook zij konden met een wisselbeker naar huis. Het dictee was ook dit jaar een succes en wie weet sleept de Noppus-redactie volgend jaar wel een prijs in de wacht!
Esther van den Ouweland
Anders dan andere
OUD KRAGGENBURG - Afgelopen woensdag 10 maart had ik een interview met Johan Woolderink (58) over hooggevoeligheid. Omdat het een onderwerp is waar jongeren niet zo veel van afweten was het een leuk en interessant interview om te doen!
‘Van hooggevoelige kinderen wordt vaak gezegd dat het nieuwetijds kinderen zijn. Deze kinderen krijgen van twee kanten informatie. Ze krijgen informatie door met andere mensen te praten en krijgen informatie van boven af. Omdat ze dan zoveel informatie binnen krijgen raken deze kinderen zo overprikkeld dat ze het niet meer kunnen verwerken. Hooggevoelige kinderen hebben sneller last van moeheid, merken veel details op, kunnen minder makkelijk in een groep werken, willen zich eerder afzonderen en hebben het ook echt nodig. En daardoor worden ze minder makkelijk begrepen, omdat de andere kinderen dat niet begrijpen.’ aldus Johan. Zelf behandeld Johan jongeren die hooggevoelig zijn. Dit doet hij door middel van magnetiseren, dat houdt in dat Johan ze een energie behandeling geeft. Dit doet hij door zijn handen te leggen op hoofd, rug, knieën, enkels & buik. Daar laat hij dan energie in stromen. Het verschilt per kind hoe ze daar op reageren.
Wil je meer weten over Johan en zijn praktijk? Kijk dan op www.debron.nu en kijk voor een
filmpje over dit onderwerp (gemaakt door Jongerenpersbureau Emmeloord) op www.denoordoostpolder.nl
Liselotte de Lange
Maatschappelijke Stage levert trainerscursus op
EMMELOORD- Nico de Jonge (15) leerling van het Zuyderzeecollege doet zijn Maatschappelijke Stage bij SC Emmeloord en heeft hier een trainerscursus aan over gehouden!
Nico, ik hoorde dat je bij SC Emmeloord een contract aangeboden hebt gekregen voor een trainerscursus.
‘Ik voetbal zelf al sinds mijn vijfde bij SC Emmeloord, mijn opa heeft hier ook altijd gevoetbald en ik vond het leuk om de traditie vol te houden.
Ik hoorde dat je hier ook je MaS kon doen. Ik heb wel overwogen om mijn MaS ergens anders te doen maar voetbal is mijn ding. Ik ben ongeveer 9 uur per week te vinden bij mijn voetbalclub, hiervan train ik 3 uren voor mijn MaS de F2’tjes.
SC Emmeloord heeft altijd voor mij klaargestaan, nu kan ik wat terug doen.’
Maar Nico, nu even terugkomend op het contract. Vertel!
Een paar weken terug heeft SC Emmeloord me gevraagd voor die cursus, dit houdt in dat ik via het KNVB mijn pupillentrainer diploma kan halen. Ik moet ongeveer 8 cursusavonden bijwonen. Een voorwaarde is wel dat ik 2 jaar moet blijven om training te geven.
Maar dan ben jij denk ik de jongste trainer? ’Ja, ik ben dan inderdaad de jongste trainer. Eigenlijk heeft de MaS me dit opgeleverd. Omdat ik veel aanwezig ben en inzet en motivatie heb getoond.’
Wil je dan in de toekomst ook iets met sport gaan doen? ‘Zeker, over 2 jaar wil ik graag naar de Academie voor Lichamelijke Oefening in Groningen.’
Nico, we zijn bijna aan het einde gekomen van dit interview, heb je zelf nog iets toe te voegen?
‘Ik wil Sportclub Emmeloord ontzettend bedanken dat ik deze kans krijg.’
Joke Stiemsma
Zuiderwijk: van serieuze muzikant tot flauwe clown
EMMELOORD- Cesar Zuiderwijk staat bekend als één van de beste drummers van Nederland en verwierf internationaal succes als drummer van de Golden Earring. Op vrijdag 19 maart stond hij met zijn show ‘Drumbonen en kaneelstokken’ op de planken van Theater ’t Voorhuys te Emmeloord.
Als je naar een theatervoorstelling van zo’n belangrijke muzikant gaat, verwacht je een show met anekdotes over het rock n’ rollbestaan. De workshop voorafgaande aan de voorstelling begon veelbelovend: aan de hand van vragen uit het publiek vertelde Cesar over drumtechnieken en maatsoorten. Dit redelijk technische verhaal was – zeker voor de muzikanten onder de aanwezigen – erg inspirerend.
Ook de voorstelling begon prima: in het begin vertelde Cesar hoe hij bij de Golden Earring terecht is gekomen en hoe het is om te toeren met The Who. Daarnaast vertelde hij in het kort over de geschiedenis van het drummen. Na een kwartier stopte het verhaal van een boeiende artiest en transformeerde Cesar in een clownesk figuur dat een flauw en kinderachtig cabaret ten tonele bracht. Zo speelde Cesar onder andere met een buikspreekpop, wat hem beschamend slecht afging: de teksten sloegen nergens op en Cesar vergiste zich regelmatig in de stemmetjes. Er werd nauwelijks gedrumd in de voorstelling. Dat is jammer, aangezien de meeste mensen voor Cesar Zuiderwijk als muzikant kwamen en niet voor een matige cabaretier met muziekgerelateerde mopjes. Als je Cesar Zuiderwijk op zijn best wilt zien, kun je beter naar een concert van de Golden Earring gaan dan naar deze solovoorstelling.
Myrna Fraters
woensdag 7 april 2010
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten