maandag 30 november 2009
Kom maar op met je ideeen!
Reageer dan nu!
Wij sturen dan z.s.m een redactielid op jou af!
Kom maar op met je ideeen!
Noppus heeft exclusief interview met Ali B!
Onze 3 redactieleden Liselotte, Leonie en Lois mochten op 14 november j.l een exclusief interview houden met Ali B in theater 't Voorhuys.
Dit interview met foto's kunnen jullie lezen in de december (kerst)editie van de Noppus.
Dus houd de pagina in de gaten!
zondag 29 november 2009
Jongerenpagina Noppus november 2009
Roken onder jongeren daalt
EMMELOORD- De universiteit van Maastricht heeft een onderzoek gedaan naar het roken onder jongeren. Uit het onderzoek is gebleken dat het roken onder jongeren in Limburg in tien jaar tijd is gehalveerd. Maar hoe is dit in de Noordoostpolder?
Het percentage jongeren dat rookt is in de gemeente Noordoostpolder 11%. Hiervan rookt 7% iedere dag. Dit percentage is lager dan in de rest van Flevoland. Ongeveer de helft van de rokende jongeren rookt 1 tot 5 sigaretten per dag. In 1998 had 26% van de jongeren ooit wel eens gerookt. In 2002 was dit percentage ruim gestegen naar 44%. Gelukkig zien we nu weer een dalende lijn, want sinds 2007 staat het percentage op 37%. We zien in de Noordoostpolder dus soortgelijke resultaten zoals aangegeven in het onderzoek van de Universiteit van Maastricht. Om het roken in Nederland te verminderen heeft de overheid verscheidene oplossingen bedacht. Bijvoorbeeld het roken in een horecagelegenheid verbieden. Hierdoor zijn jongeren tijdens het uitgaan minder gaan roken. Ook het verhogen van de prijs voor shag en sigaretten draagt zijn steentje hieraan bij. De afgelopen jaren is onze economie flink achteruit gegaan. Hierdoor is er ook minder geld om te besteden waardoor roken een dure hobby wordt. Mede hierdoor zijn veel jongeren gestopt met roken. Voor het definitieve resultaat zullen we af moeten wachten op de resultaten die dit jaar zullen komen. Maar zoals het er nu uitziet wordt Nederland door het dalende aantal rokende jongeren een stuk gezonder!
Column
EMMELOORD- Wist je dat vrouwen anders kijken dan mannen? Een vrouw heeft een breder gezichtsveld dan een man. Ze bezit hersensoftware waarmee ze aan beide kanten van haar hoofd 45 graden duidelijk kan zien. Een man kan dit niet, bij hem is deze hoek veel beperkter, zijn hersenen vervormen zijn blik tot een soort tunnelvisie. Hij kijkt recht voor zich uit, in een smaller gezichtsveld en ziet dingen die ver weg zijn beter dan dingen die dicht bij hem staan (net als een verrekijker). Dit komt door het oerinstinct. Vroeger was het de taak van de man om te jagen. Daarom was het handig om dingen vanaf een grote afstand te kunnen zien. De rol van de vrouw was om op de kinderen passen. Om goed overzicht over de kleintjes te hebben, was een breder gezichtsveld nuttig. Een man ziet dus echt minder als een vrouw, ben je hier als vrouw je niet bewust van dan is het onvermogen van een man om dingen te vinden soms moeilijk te begrijpen. Maar vrouwen, het pak boter in de koelkast is dus echt niet te zien voor vriendlief. Schenk hem dus wat begrip en help hem een handje met jou alles overziende blik.
Zie ginds komt de stoomboot…
EMMELOORD- Het is weer zover, Sinterklaas is weer in Nederland. De stoomboot heeft de Goedheiligman en zijn Pieten dit jaar in Schiedam aan land gezet om de verjaardag van de Sint in ons land te vieren. Elke nacht zullen de Pieten bezig zijn met het kruipen door de schoorstenen, het luisteren naar Sinterklaasliedjes en het vullen van schoenen. In de 15e eeuw was het al traditie om met Sinterklaas je schoen te zetten, alleen werden de schoenen toen in de kerk gezet en was de opbrengst voor de armere mensen. Pas in de 16e eeuw werden de schoenen in de woonkamer naast de open haard gezet, en werden er Sinterklaasliedjes gezongen. Pakjesavond werd pas na de tweede wereldoorlog gevierd. Sinterklaas wordt in 12 landen gevierd, waaronder België en Luxemburg. En ook in de Nederlandse koloniën wordt Sinterklaas gevierd. Maar niet in al deze landen vieren ze Sinterklaas even uitgebreid als in Nederland. Ik wens jullie allemaal veel pepernoten en gezelligheid met Sinterklaas!
Verslaafd aan je mobiel
EMMELOORD - Een tijdje geleden maakte een enquête duidelijk dat veel Nederlanders verslaafd zijn aan hun mobiele telefoon. Na wat rondvragen kwam ik erachter dat ook veel mensen uit mijn omgeving niet zonder hun trouwe telefoon zouden kunnen. Tegenwoordig kun je er dan ook van alles mee, zoals surfen op het internet, muziek luisteren, foto’s en video’s maken en natuurlijk bellen en SMS-en. Ook op school merk je dat de mobiele telefoon ieders beste vriend is. ‘Welke les hebben we het zesde uur?’ ‘Op het internet staat dat we dan Engels hebben,’ hoor je dan een paar seconden later. Ook hebben leraren er een dagtaak aan om SMS-ende leerlingen te waarschuwen om dan vervolgens het mobieltje af te pakken waardoor de leerling in kwestie zich niet ‘compleet’ voelt. Ja, zo’n verslaving gaat ver. Toch kan zo’n mobiel, vooral voor ouders, een uitkomst zijn. Zoon of dochter is altijd en overal bereikbaar, geen zorgen meer over waar hij of zij uithangt. Voordelen en nadelen dus aan de mobiele telefoon. Toch zouden we onze verslaving wel wat mogen temmen!
Wie Ali zegt moet B zeggen.
EMMELOORD – ‘Ik ben boos!’ Was de openingszin van Ali-B zijn vorige show. Ook in zijn nieuwe show: wie Ali zegt moet B zeggen, gegeven in theater ’t Voorhuys, begint hij met deze zin. Maar dan met een heel andere betekenis.
Hij verteld in zijn show, over het straatbeeld. Over Oost-Amsterdam, waar hij in een achterstandswijk is opgegroeid, waar hij maar één straat over hoefde te steken of hij stond in het rijke gedeelte van de stad. Dan verteld hij over hoe hij is verhuisd naar Almere, waar alles op elkaar leek en waar iedere subcultuur in zijn eigen stadsdeel woonde.
Van zijn jeugd, stapt hij over naar nu. Waar een filmpje over zijn dood een enorme crisis naar voren bracht. Crisis met familie, vrienden, media, fans en zichzelf. Na zijn show zei
Ali-B: ‘Je moet niet denken dat je nu nog jong bent, want als je over een uurtje overreden wordt door een auto, dan ben je nu al bejaard.’ Hiermee bedoeld hij dat je moet genieten van ieder moment wat je hebt.
Hij heeft hier een geweldige show neer gezet, heel boeiend en het is het zeker waard om naar zijn verhaal te luisteren. Hij beschouwt zichzelf niet als een groot voorbeeld, maar met deze show, zal hij dat voor heel veel mensen zijn.
Wist je dat…
EMMELOORD- Warm water sneller bevriest dan koud water?
Een high schoolstudent uit Tanzania ontdekte in 1969 dat heet water sneller bevriest dan koud water toen hij ijs aan het maken was. Zijn leraren geloofden in het begin niet dat dit mogelijk was en het duurde een paar jaar voordat professors de ontdekking erkenden. Er worden verschillende oorzaken genoemd ter verklaring van dit effect. Zo verdampt een deel van het water wat het overige water al afkoelt en er uiteraard voor zorgt dat er minder water overblijft om te bevriezen. Dus zo komt het dat warm water sneller bevriest dan koud water! Leuk om te weten toch?
Jeugdloket
Veel jongeren zitten met de vraag zal ik wel of niet donor worden, sommigen vinden het eng als ze weten dat hun organen na hun dood verwijderd worden.
Hieronder wat antwoorden op de meest voorkomende vragen.
Wie kan donor worden?
Elke Nederlander! Op het moment van overlijden wordt er pas bepaald of je donor wordt, dit hangt af van een aantal factoren. Bijvoorbeeld op welke manier je bent overleden.
Heb je zes maanden voor je overlijden een piercing of tatoeage laten zetten, dan beslist de arts of je in aanmerking komt voor donatie.
Waarom donor worden?
Er is een groot tekort waardoor mensen onnodig lang ziek zijn of zelfs sterven. Omdat veel mensen vinden dat hun organen na de dood toch vergaan het een goede zaak is het om andere mensen mee te helpen.
Wat kun je zoal doneren?
Je hebt twee verschillende donaties namelijk weefseldonatie bijvoorbeeld huid of hoornvlies en orgaandonatie bijvoorbeeld nieren, hart of longen.
Hoe kun je donor worden?
Door het invullen van een donatieformulier kun je aangeven of je donor wilt worden. Deze kun je downloaden en bestellen bij www.donorvoorlichting.nl
vrijdag 27 november 2009
Jongerenpagina Noppus Oktober 2009
Chez één jaar!
Leonie van Dusschoten
EMMELOORD- Heb je het al gehoord? Chez bestond laatst één jaar. Emmeloord liep leeg en iedereen was te vinden op dit geweldige feest. Met super gave acts en een lasershow was de avond compleet. De club van Marknesse die binnen een jaar is gestegen tot beste uitgaansgelegenheid in de Polder voor jongeren.
De ouders van nu kennen het nog wel, Chez André. Ook toen in Marknesse, the place to be. Maar nu is Chez natuurlijk vernieuwd, met een podium waarop verschillende optredens plaatsvinden en de apparatuur om geweldig geluid en een mooie lichtshow neer te zetten. Waar iedereen veel plezier aan heeft.
In Chez heb je nu verschillende feesten. SaturChez, Stappers van toen en stappers van strax. De beveiliging is erg goed geregeld, je moet altijd je Identiteitsbewijs laten zien en ze controleren of deze niet vervalst is. Onder de zestien jaar kun je natuurlijk geen drank kopen. Ook in de club zelf wordt aan de hand van bewakers de orde goed onderhouden.
Of te wel, tien oktober had Chez een geweldig feest neergezet waar iedereen heel erg van genoten heeft. Iedereen kan nog heel veel van deze club verwachten.
Column
Tijd raast voorbij
Wianne van de Haar
EMMELOORD- Zozo, we zijn inmiddels allemaal alweer een tijdje aan de slag met school, werk of andere dingen. Tijd gaat altijd zo snel voorbij dat ik nooit echt door heb hoe rap het allemaal gaat. Ik realiseer het me altijd pas als de bladeren verkleuren en van de bomen vallen. Dan valt pas het kwartje en denk ik… Jémig, is de zomer nu alweer voorbij? Nog geen tel later en de schoentjes worden alweer gezet en als ik met mijn ogen knipper zie ik weer allemaal jonge eendjes voorbij zwemmen. Soms denk ik wel eens of het niet fijner zou zijn als de tijd langzamer zou gaan. Dan mis je ook de trein niet meer zo snel, kun je ’s ochtends langer in je bed blijven liggen en branden de aardappels ook niet aan als je ondertussen afgeleid wordt door je kleine zusje. Maar daar ligt het gevaar alweer op de loer, want gaan we ons dan niet heel snel vervelen? Gaan we dan niet hopen dat de tijd sneller gaat? Het is dus maar het beste om gewoon van het leven te genieten!
De Lange Nering op z’n kop
Liselotte de Lange
EMMELOORD- Iedereen heeft er wel wat van gemerkt: de renovatie in de Lange Nering. Zo is er al veel verbeterd en mooi gemaakt. Zo is er bijvoorbeeld een nieuwe bioscoop gekomen
(dat echt de moeite waard is om daar een film te gaan kijken), zijn er nieuwe winkels bij gekomen, stukken fietspad weggehaald, zijn er bomen en mooi nieuw zitmeubilair geplaatst. Maar ondanks dat dit allemaal al is gebeurd staat er voor deze kleine stad nog een hoop te wachten. Zo komt er bijvoorbeeld een parkeergarage waar ruim driehonderd honderd auto’s kunnen parkeren. En de mensen hoeven er niks voor te betalen. Er komt ook nog een parkeerplaats vlakbij het gebouw de ‘Residence’ op deze parkeerplaats kunnen ruim honderdentachtig auto’s parkeren. Vanaf het nieuwe stadsplein komt er een doorgang naar het busstation. Emmeloord moet nog een tijdje in de werkzaamheden zitten. Maar het is echt de moeite waard.
Van havo naar vwo
Esther van den Ouweland
EMMELOORD- Na het behalen van je havo-diploma nog eens twee jaar leren voor een vwo-diploma. Het kan. Vaak is het voor ex-havo leerlingen wel even wennen. Je vrienden vertrekken naar hogescholen in het hele land, terwijl jij nog eens twee jaar op school zit en je best doet om achterstanden in te halen en te wennen aan het andere niveau. Ik interviewde Rebecca Snabel (17) die dit jaar instroomt in 5vwo, nadat ze vorig jaar haar havo-diploma haalde. Zij koos voor het vwo, omdat ze na het halen van haar examen nog niet wist wat ze na de middelbare school wilde gaan doen. ‘Ook ben ik geslaagd met goede cijfers dus ik hoop dat het vwo haalbaar is.’ Op de vraag wat de duidelijke verschillen zijn tussen de twee niveaus antwoordt ze dat er op het vwo veel vaker de vraag ‘waarom?’ wordt gesteld. ‘Wat ik ook merk is dat er meer wordt gevraagd van mijn inzicht.’ Na de middelbare school wil ze graag naar een universiteit. ‘Waarschijnlijk wordt het iets in de richting van biologie of scheikunde.’ Of ze denkt dat ze haar vwo-diploma gaat halen kan ze nog niet zeggen, omdat het schooljaar net is begonnen. Wel is ze erg gemotiveerd en ik wens haar dan ook veel succes!
Jannie de Leeuw
URK- Actiegroep Vroeg op stap wil dat de horecagelegenheden sluiten om 02.00 uur.
Dus vroeg op stap vroeg weer thuis. Ik heb een aantal Urkers gevraagd hoe zij hierover dachten.
Lubbert (17) :
‘Het is op zich niet echt een goed idee, er zullen gerust wel voordelen zijn’ zegt hij.
‘Maar ook veel nadelen. School zal er niet beter van worden dat heeft er nooit echt onder geleden. Maar de nadelen; veel jongeren hebben op hun zeventiende of achttiende geen tijden meer van thuiskomen. Dus die blijven meestal langer zitten om gezellig wat te drinken tot de bar dicht gaat. En dan in een andere bar nog even nazitten.
Minder ongelukken? Dat zat zou kunnen, maar ik denk dat als er minder tijd ze er toch zo snel mogelijk meer gedronken wordt, of rellen met de bazen van cafés omdat ze zo vroeg dicht zijn.’
Anna de Leeuw(18):
’Ik vind het geen goed idee, in het weekend is het gewoon tijd om te genieten. Het is juist de bedoeling dat je dan geen tijdslimiet hebt.
Denk dat dit idee juist best wel een nadeel zou kunnen zijn, waar gaan al die jongeren heen na twee uur? Blijven ze op straat hangen? Dit zou best wel voor overlast kunnen zorgen.
Voordelen tjah, misschien voor het personeel in de barren is het wel lekkerder om vroeg klaar te zijn. En wat schoolprestaties betreft, dat is toch echt je eigen verantwoordelijkheid. Ik denk niet dat het veel ongelukken zal voorkomen, er wordt gewoon even veel gedronken alleen begint dit vroeger. Of er gebeuren misschien zelfs wel meer ongelukken omdat het om 02.00 uur s’nacht drukker op de weg is als 05.00 uur.’
Klaas-Pieter (37): eigenaar van Cafe ‘t Anker’ is niet op de hoogte van de actie groep. Hij is het er op zich niet mee eens en op Urk zal het niet veel verschil maken zegt hij. ‘Op Urk gaan de cafés zo ie zo al doordeweeks om twee uur dicht. Buiten Urk zal het meer invloed hebben maar de meesten zullen er niet blij mee zijn . Maar het is jammer voor de meeste klanten die vaak nablijven zitten voor de gezelligheid.‘
Artikel Jeugdloket
Scheiden.
Scheiden komt jaarlijks in ongeveer 35000 gezinnen voor, evenveel kinderen zijn hier de dupe van. Een scheiding is veelal voor de kinderen erg aangrijpend. Ze hebben al tijden gezien dat het niet goed ging tussen beide ouders. Veel ouders willen de spanning niet laten blijken. Toch vangen kinderen dit feilloos op.
Als een kind twaalf jaar oud is, dan mag het zelf bij de rechter gaan aangeven bij wie hij/zij graag wil wonen. Dit heet kinderverhoor of hoorrecht. Ook als ze jonger zijn dan twaalf jaar en graag met de rechter willen praten, is dit mogelijk geef dit dan aan in een brief aan de rechtbank. De rechter zal het kind vaak uitnodigen voor een gesprekje. Daarna wordt er een omgangsregeling opgesteld. Hierin wordt vastgelegd hoe vaak het kind de andere ouder gaat bezoeken. Ook kunnen de ouders kiezen voor co ouderschap. Dit betekent dat het kind gedeeltelijk bij beide ouders woont. Zorg er wel voor dat alle afspraken altijd worden vastgelegd.
Een scheiding is altijd een vervelende ervaring, probeer het als ouder zo goed mogelijk te laten verlopen.
dinsdag 24 november 2009
De Noppus Blog is geopend
Wij zijn jongeren redactie Noppus uit de Noordoostpolder. Wij maken eens per maand een pagina voor jongeren in "de Noordoostpolder", een plaatselijke krant.
Hiervoor zijn wij altijd op zoek naar het nieuws dat jou raakt.
Onze redactie bestaat uit 10 meiden die het leuk vinden om te schrijven, interviewen en hun neus in allerlei zaken te steken.
Sinds vandaag hebben wij een weblog. Kijk er regelmatig op en reageer op de nieuws items.