Welkom op de blogspot van Jongerenredactie Noppus

.

zondag 29 november 2009

Jongerenpagina Noppus november 2009





Roken onder jongeren daalt
Myrna Veenkamp

EMMELOORD- De universiteit van Maastricht heeft een onderzoek gedaan naar het roken onder jongeren. Uit het onderzoek is gebleken dat het roken onder jongeren in Limburg in tien jaar tijd is gehalveerd. Maar hoe is dit in de Noordoostpolder?
Het percentage jongeren dat rookt is in de gemeente Noordoostpolder 11%. Hiervan rookt 7% iedere dag. Dit percentage is lager dan in de rest van Flevoland. Ongeveer de helft van de rokende jongeren rookt 1 tot 5 sigaretten per dag. In 1998 had 26% van de jongeren ooit wel eens gerookt. In 2002 was dit percentage ruim gestegen naar 44%. Gelukkig zien we nu weer een dalende lijn, want sinds 2007 staat het percentage op 37%. We zien in de Noordoostpolder dus soortgelijke resultaten zoals aangegeven in het onderzoek van de Universiteit van Maastricht. Om het roken in Nederland te verminderen heeft de overheid verscheidene oplossingen bedacht. Bijvoorbeeld het roken in een horecagelegenheid verbieden. Hierdoor zijn jongeren tijdens het uitgaan minder gaan roken. Ook het verhogen van de prijs voor shag en sigaretten draagt zijn steentje hieraan bij. De afgelopen jaren is onze economie flink achteruit gegaan. Hierdoor is er ook minder geld om te besteden waardoor roken een dure hobby wordt. Mede hierdoor zijn veel jongeren gestopt met roken. Voor het definitieve resultaat zullen we af moeten wachten op de resultaten die dit jaar zullen komen. Maar zoals het er nu uitziet wordt Nederland door het dalende aantal rokende jongeren een stuk gezonder!





Column
Esther van den Belt

EMMELOORD- Wist je dat vrouwen anders kijken dan mannen? Een vrouw heeft een breder gezichtsveld dan een man. Ze bezit hersensoftware waarmee ze aan beide kanten van haar hoofd 45 graden duidelijk kan zien. Een man kan dit niet, bij hem is deze hoek veel beperkter, zijn hersenen vervormen zijn blik tot een soort tunnelvisie. Hij kijkt recht voor zich uit, in een smaller gezichtsveld en ziet dingen die ver weg zijn beter dan dingen die dicht bij hem staan (net als een verrekijker). Dit komt door het oerinstinct. Vroeger was het de taak van de man om te jagen. Daarom was het handig om dingen vanaf een grote afstand te kunnen zien. De rol van de vrouw was om op de kinderen passen. Om goed overzicht over de kleintjes te hebben, was een breder gezichtsveld nuttig. Een man ziet dus echt minder als een vrouw, ben je hier als vrouw je niet bewust van dan is het onvermogen van een man om dingen te vinden soms moeilijk te begrijpen. Maar vrouwen, het pak boter in de koelkast is dus echt niet te zien voor vriendlief. Schenk hem dus wat begrip en help hem een handje met jou alles overziende blik.




Zie ginds komt de stoomboot…
Lois van der Molen

EMMELOORD- Het is weer zover, Sinterklaas is weer in Nederland. De stoomboot heeft de Goedheiligman en zijn Pieten dit jaar in Schiedam aan land gezet om de verjaardag van de Sint in ons land te vieren. Elke nacht zullen de Pieten bezig zijn met het kruipen door de schoorstenen, het luisteren naar Sinterklaasliedjes en het vullen van schoenen. In de 15e eeuw was het al traditie om met Sinterklaas je schoen te zetten, alleen werden de schoenen toen in de kerk gezet en was de opbrengst voor de armere mensen. Pas in de 16e eeuw werden de schoenen in de woonkamer naast de open haard gezet, en werden er Sinterklaasliedjes gezongen. Pakjesavond werd pas na de tweede wereldoorlog gevierd. Sinterklaas wordt in 12 landen gevierd, waaronder België en Luxemburg. En ook in de Nederlandse koloniën wordt Sinterklaas gevierd. Maar niet in al deze landen vieren ze Sinterklaas even uitgebreid als in Nederland. Ik wens jullie allemaal veel pepernoten en gezelligheid met Sinterklaas!



Verslaafd aan je mobiel
Esther van den Ouweland

EMMELOORD - Een tijdje geleden maakte een enquête duidelijk dat veel Nederlanders verslaafd zijn aan hun mobiele telefoon. Na wat rondvragen kwam ik erachter dat ook veel mensen uit mijn omgeving niet zonder hun trouwe telefoon zouden kunnen. Tegenwoordig kun je er dan ook van alles mee, zoals surfen op het internet, muziek luisteren, foto’s en video’s maken en natuurlijk bellen en SMS-en. Ook op school merk je dat de mobiele telefoon ieders beste vriend is. ‘Welke les hebben we het zesde uur?’ ‘Op het internet staat dat we dan Engels hebben,’ hoor je dan een paar seconden later. Ook hebben leraren er een dagtaak aan om SMS-ende leerlingen te waarschuwen om dan vervolgens het mobieltje af te pakken waardoor de leerling in kwestie zich niet ‘compleet’ voelt. Ja, zo’n verslaving gaat ver. Toch kan zo’n mobiel, vooral voor ouders, een uitkomst zijn. Zoon of dochter is altijd en overal bereikbaar, geen zorgen meer over waar hij of zij uithangt. Voordelen en nadelen dus aan de mobiele telefoon. Toch zouden we onze verslaving wel wat mogen temmen!



Wie Ali zegt moet B zeggen.
Leonie van Dusschoten


EMMELOORD – ‘Ik ben boos!’ Was de openingszin van Ali-B zijn vorige show. Ook in zijn nieuwe show: wie Ali zegt moet B zeggen, gegeven in theater ’t Voorhuys, begint hij met deze zin. Maar dan met een heel andere betekenis.
Hij verteld in zijn show, over het straatbeeld. Over Oost-Amsterdam, waar hij in een achterstandswijk is opgegroeid, waar hij maar één straat over hoefde te steken of hij stond in het rijke gedeelte van de stad. Dan verteld hij over hoe hij is verhuisd naar Almere, waar alles op elkaar leek en waar iedere subcultuur in zijn eigen stadsdeel woonde.
Van zijn jeugd, stapt hij over naar nu. Waar een filmpje over zijn dood een enorme crisis naar voren bracht. Crisis met familie, vrienden, media, fans en zichzelf. Na zijn show zei
Ali-B: ‘Je moet niet denken dat je nu nog jong bent, want als je over een uurtje overreden wordt door een auto, dan ben je nu al bejaard.’ Hiermee bedoeld hij dat je moet genieten van ieder moment wat je hebt.
Hij heeft hier een geweldige show neer gezet, heel boeiend en het is het zeker waard om naar zijn verhaal te luisteren. Hij beschouwt zichzelf niet als een groot voorbeeld, maar met deze show, zal hij dat voor heel veel mensen zijn.




Wist je dat…
Liselotte de Lange


EMMELOORD- Warm water sneller bevriest dan koud water?
Een high schoolstudent uit Tanzania ontdekte in 1969 dat heet water sneller bevriest dan koud water toen hij ijs aan het maken was. Zijn leraren geloofden in het begin niet dat dit mogelijk was en het duurde een paar jaar voordat professors de ontdekking erkenden. Er worden verschillende oorzaken genoemd ter verklaring van dit effect. Zo verdampt een deel van het water wat het overige water al afkoelt en er uiteraard voor zorgt dat er minder water overblijft om te bevriezen. Dus zo komt het dat warm water sneller bevriest dan koud water! Leuk om te weten toch?




Jeugdloket
Donor en jongeren


Veel jongeren zitten met de vraag zal ik wel of niet donor worden, sommigen vinden het eng als ze weten dat hun organen na hun dood verwijderd worden.
Hieronder wat antwoorden op de meest voorkomende vragen.

Wie kan donor worden?
Elke Nederlander! Op het moment van overlijden wordt er pas bepaald of je donor wordt, dit hangt af van een aantal factoren. Bijvoorbeeld op welke manier je bent overleden.
Heb je zes maanden voor je overlijden een piercing of tatoeage laten zetten, dan beslist de arts of je in aanmerking komt voor donatie.

Waarom donor worden?
Er is een groot tekort waardoor mensen onnodig lang ziek zijn of zelfs sterven. Omdat veel mensen vinden dat hun organen na de dood toch vergaan het een goede zaak is het om andere mensen mee te helpen.

Wat kun je zoal doneren?
Je hebt twee verschillende donaties namelijk weefseldonatie bijvoorbeeld huid of hoornvlies en orgaandonatie bijvoorbeeld nieren, hart of longen.

Hoe kun je donor worden?
Door het invullen van een donatieformulier kun je aangeven of je donor wilt worden. Deze kun je downloaden en bestellen bij www.donorvoorlichting.nl









Geen opmerkingen:

Een reactie posten