Chez één jaar!
Leonie van Dusschoten
EMMELOORD- Heb je het al gehoord? Chez bestond laatst één jaar. Emmeloord liep leeg en iedereen was te vinden op dit geweldige feest. Met super gave acts en een lasershow was de avond compleet. De club van Marknesse die binnen een jaar is gestegen tot beste uitgaansgelegenheid in de Polder voor jongeren.
De ouders van nu kennen het nog wel, Chez André. Ook toen in Marknesse, the place to be. Maar nu is Chez natuurlijk vernieuwd, met een podium waarop verschillende optredens plaatsvinden en de apparatuur om geweldig geluid en een mooie lichtshow neer te zetten. Waar iedereen veel plezier aan heeft.
In Chez heb je nu verschillende feesten. SaturChez, Stappers van toen en stappers van strax. De beveiliging is erg goed geregeld, je moet altijd je Identiteitsbewijs laten zien en ze controleren of deze niet vervalst is. Onder de zestien jaar kun je natuurlijk geen drank kopen. Ook in de club zelf wordt aan de hand van bewakers de orde goed onderhouden.
Of te wel, tien oktober had Chez een geweldig feest neergezet waar iedereen heel erg van genoten heeft. Iedereen kan nog heel veel van deze club verwachten.
Column
Tijd raast voorbij
Wianne van de Haar
EMMELOORD- Zozo, we zijn inmiddels allemaal alweer een tijdje aan de slag met school, werk of andere dingen. Tijd gaat altijd zo snel voorbij dat ik nooit echt door heb hoe rap het allemaal gaat. Ik realiseer het me altijd pas als de bladeren verkleuren en van de bomen vallen. Dan valt pas het kwartje en denk ik… Jémig, is de zomer nu alweer voorbij? Nog geen tel later en de schoentjes worden alweer gezet en als ik met mijn ogen knipper zie ik weer allemaal jonge eendjes voorbij zwemmen. Soms denk ik wel eens of het niet fijner zou zijn als de tijd langzamer zou gaan. Dan mis je ook de trein niet meer zo snel, kun je ’s ochtends langer in je bed blijven liggen en branden de aardappels ook niet aan als je ondertussen afgeleid wordt door je kleine zusje. Maar daar ligt het gevaar alweer op de loer, want gaan we ons dan niet heel snel vervelen? Gaan we dan niet hopen dat de tijd sneller gaat? Het is dus maar het beste om gewoon van het leven te genieten!
De Lange Nering op z’n kop
Liselotte de Lange
EMMELOORD- Iedereen heeft er wel wat van gemerkt: de renovatie in de Lange Nering. Zo is er al veel verbeterd en mooi gemaakt. Zo is er bijvoorbeeld een nieuwe bioscoop gekomen
(dat echt de moeite waard is om daar een film te gaan kijken), zijn er nieuwe winkels bij gekomen, stukken fietspad weggehaald, zijn er bomen en mooi nieuw zitmeubilair geplaatst. Maar ondanks dat dit allemaal al is gebeurd staat er voor deze kleine stad nog een hoop te wachten. Zo komt er bijvoorbeeld een parkeergarage waar ruim driehonderd honderd auto’s kunnen parkeren. En de mensen hoeven er niks voor te betalen. Er komt ook nog een parkeerplaats vlakbij het gebouw de ‘Residence’ op deze parkeerplaats kunnen ruim honderdentachtig auto’s parkeren. Vanaf het nieuwe stadsplein komt er een doorgang naar het busstation. Emmeloord moet nog een tijdje in de werkzaamheden zitten. Maar het is echt de moeite waard.
Van havo naar vwo
Esther van den Ouweland
EMMELOORD- Na het behalen van je havo-diploma nog eens twee jaar leren voor een vwo-diploma. Het kan. Vaak is het voor ex-havo leerlingen wel even wennen. Je vrienden vertrekken naar hogescholen in het hele land, terwijl jij nog eens twee jaar op school zit en je best doet om achterstanden in te halen en te wennen aan het andere niveau. Ik interviewde Rebecca Snabel (17) die dit jaar instroomt in 5vwo, nadat ze vorig jaar haar havo-diploma haalde. Zij koos voor het vwo, omdat ze na het halen van haar examen nog niet wist wat ze na de middelbare school wilde gaan doen. ‘Ook ben ik geslaagd met goede cijfers dus ik hoop dat het vwo haalbaar is.’ Op de vraag wat de duidelijke verschillen zijn tussen de twee niveaus antwoordt ze dat er op het vwo veel vaker de vraag ‘waarom?’ wordt gesteld. ‘Wat ik ook merk is dat er meer wordt gevraagd van mijn inzicht.’ Na de middelbare school wil ze graag naar een universiteit. ‘Waarschijnlijk wordt het iets in de richting van biologie of scheikunde.’ Of ze denkt dat ze haar vwo-diploma gaat halen kan ze nog niet zeggen, omdat het schooljaar net is begonnen. Wel is ze erg gemotiveerd en ik wens haar dan ook veel succes!
Jannie de Leeuw
URK- Actiegroep Vroeg op stap wil dat de horecagelegenheden sluiten om 02.00 uur.
Dus vroeg op stap vroeg weer thuis. Ik heb een aantal Urkers gevraagd hoe zij hierover dachten.
Lubbert (17) :
‘Het is op zich niet echt een goed idee, er zullen gerust wel voordelen zijn’ zegt hij.
‘Maar ook veel nadelen. School zal er niet beter van worden dat heeft er nooit echt onder geleden. Maar de nadelen; veel jongeren hebben op hun zeventiende of achttiende geen tijden meer van thuiskomen. Dus die blijven meestal langer zitten om gezellig wat te drinken tot de bar dicht gaat. En dan in een andere bar nog even nazitten.
Minder ongelukken? Dat zat zou kunnen, maar ik denk dat als er minder tijd ze er toch zo snel mogelijk meer gedronken wordt, of rellen met de bazen van cafés omdat ze zo vroeg dicht zijn.’
Anna de Leeuw(18):
’Ik vind het geen goed idee, in het weekend is het gewoon tijd om te genieten. Het is juist de bedoeling dat je dan geen tijdslimiet hebt.
Denk dat dit idee juist best wel een nadeel zou kunnen zijn, waar gaan al die jongeren heen na twee uur? Blijven ze op straat hangen? Dit zou best wel voor overlast kunnen zorgen.
Voordelen tjah, misschien voor het personeel in de barren is het wel lekkerder om vroeg klaar te zijn. En wat schoolprestaties betreft, dat is toch echt je eigen verantwoordelijkheid. Ik denk niet dat het veel ongelukken zal voorkomen, er wordt gewoon even veel gedronken alleen begint dit vroeger. Of er gebeuren misschien zelfs wel meer ongelukken omdat het om 02.00 uur s’nacht drukker op de weg is als 05.00 uur.’
Klaas-Pieter (37): eigenaar van Cafe ‘t Anker’ is niet op de hoogte van de actie groep. Hij is het er op zich niet mee eens en op Urk zal het niet veel verschil maken zegt hij. ‘Op Urk gaan de cafés zo ie zo al doordeweeks om twee uur dicht. Buiten Urk zal het meer invloed hebben maar de meesten zullen er niet blij mee zijn . Maar het is jammer voor de meeste klanten die vaak nablijven zitten voor de gezelligheid.‘
Artikel Jeugdloket
Scheiden.
Scheiden komt jaarlijks in ongeveer 35000 gezinnen voor, evenveel kinderen zijn hier de dupe van. Een scheiding is veelal voor de kinderen erg aangrijpend. Ze hebben al tijden gezien dat het niet goed ging tussen beide ouders. Veel ouders willen de spanning niet laten blijken. Toch vangen kinderen dit feilloos op.
Als een kind twaalf jaar oud is, dan mag het zelf bij de rechter gaan aangeven bij wie hij/zij graag wil wonen. Dit heet kinderverhoor of hoorrecht. Ook als ze jonger zijn dan twaalf jaar en graag met de rechter willen praten, is dit mogelijk geef dit dan aan in een brief aan de rechtbank. De rechter zal het kind vaak uitnodigen voor een gesprekje. Daarna wordt er een omgangsregeling opgesteld. Hierin wordt vastgelegd hoe vaak het kind de andere ouder gaat bezoeken. Ook kunnen de ouders kiezen voor co ouderschap. Dit betekent dat het kind gedeeltelijk bij beide ouders woont. Zorg er wel voor dat alle afspraken altijd worden vastgelegd.
Een scheiding is altijd een vervelende ervaring, probeer het als ouder zo goed mogelijk te laten verlopen.
Wat leuk zeg dat jullie je artikelen hier op plaatsen! Ga zo door!
BeantwoordenVerwijderen